Čedar (anglicky Cheddar) je tvrdý sýr pocházející a tradičně vyráběný v jiho-západní Anglii již od dvanáctého století. Čedar patří právem mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější sýry po celé Evropě.
Tradičně se vyrábí z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka ve tvaru bubnovitých bochníků. Bochníky se obvazují, aby získaly tvrdou hnědou kůru a nechávají se zrát 6 až 18 měsíců.
Čedar má tvrdou a hladkou strukturu, je neohebný a nedrolivý. Chuť se liší stářím sýra. Mladší sýry mají chuť méně výraznou, ořechovo-sladkou, často se slaným nádechem. Chuť zralejších sýrů je silnější a plnější s mnohem výraznější ořechovou příchutí. Staré sýry získávají chuť slaně kyselou.
Sýr si vyzvednete osobně na adrese Spálená 86/9 v Praze v pondělí až pátek od 9:00 do 19:00. Předchozí objednávka není nutná. Sýr se krájí přimo na prodejně. Případná váha nad 500 gramů se doplácí přímo na místě.