Mexická kuchyně je známa různorodými chutěmi, barevností jídel a množstvím koření a přísad, z nichž mnohé jsou domácího původu. V Mexiku se vyvíjela spojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků od 16. století. Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papričky.
K většině pokrmů se podávají tortilly, velmi tenké kukuřičné placky z nekynutého těsta, které jsou jakousi alternativou chleba. Tortilly se plní zeleninovou směsí, jejíž základ tvoří především rajčata, fazole, papriky a libové hovězí maso.
Dle původní receptury by se měly placky péct na suchu, avšak v některých domácnostech se smaží ve velkém množství oleje. Z přeložených tortill, jejichž tvar se podobá mušlím, se připravuje oblíbené mexické pečivo, tzv. tacos, které se plní rajčatovo-paprikovou směsí a hovězím či kuřecím masem.
Před jídlem se podávají tolik populární kukuřičné chipsy, které známe pod názvem nachos. Jejich nezbytnou součástí jsou nejrůznější druhy omáček, nejčastěji se však namáčejí do ostré salsa omáčky, která se připravuje z pálivých jalapeno papriček.